AKTUALI INFORMACIJA VERSLININKAMS IR SAVARANKIŠKAI DIRBANTIEMS ASMENIMS

Pirmadienį Lietuvos Respublikos Vyriausybė patvirtino  Ekonomikos skatinimo ir koronaviruso (Covid-19) sukeltų pasekmių mažinimo priemonių planą. Trumpai pristatome, kurios šio plano priemonės gali būti aktualios Skuodo rajono verslininkams, darbdaviams, savarankiškai dirbantiems asmenims.

  1. Jei darbdavys stengiasi karantino metu išsaugoti darbo vietas, fiksuodamas darbuotojams prastovas ar dalines prastovas, iš valstybės biudžeto lėšų gali būti skiriama subsidija. Privaloma sąlyga – darbuotojui turi būti mokama ne mažesnė nei minimali mėnesinė alga (toliau – MMA) (607 eurų „ant popieriaus“ arba 437 eurai „į rankas“). Valstybės biudžeto lėšomis bus kompensuota 60 proc. šių išmokų, bet ne daugiau kaip MMA. Privaloma sąlyga – prastovos turi būti įformintos taip, kaip numato Darbo kodeksas ir kiti teisės aktai ir darbdavys įsipareigoja išlaikyti darbo vietą ne trumpiau kaip 3 mėn. po subsidijos mokėjimo pabaigos. Subsidija nebus skiriama biudžetinėms įstaigoms, asociacijoms.
  2. Jei karantino metu nedirba švietimo įstaigos, socialinės priežiūros ir užimtumo centrai, užtikrinamos nedarbingumo išmokos vaikus ir neįgalius asmenis prižiūrintiems asmenims.
  3. Savarankiškai dirbantiems asmenims (pagal individualios veiklos pažymą ar verslo liudijimą), kurie dėl karantino negali vykdyti savo veiklos, bus išmokamos 257 Eur/mėn. išmokos. Privaloma sąlyga – šitie asmenis ne mažiau kaip 3 mėn. per 12 mėn. nuo karantino paskelbimo mokėjo socialinio draudimo įmokas ir nedirba pagal darbo sutartį. Šios išmokos bus mokamos iš Garantinio fondo ir norintys gauti išmoką privalės kreiptis į Užimtumo tarnybą.
  4. Sudaroma galimybė atidėti ar išdėstyti įmokas, verslo įmonių mokamas UAB „Ignitis“ už elektros energiją ir gamtines dujas.
  5. Verslui suteikiamos mokestinės paskolos atidedant mokesčius ar išdėsčius juos sutartu grafiku ir netaikant palūkanų.
  6. Stabdomi mokestinių nepriemokų išieškojimo veiksmai.
  7. Mokesčių mokėtojai atleidžiami nuo baudų, delspinigių už mokestinių prievolių nevykdymą laiku.
  8. Sudaryti galimybę atidėti arba išdėstyti išskaičiuoto gyventojų pajamų mokesčio mokestinės nepriemokos sumokėjimą.

Informuojame kad kol kas šios priemonės dar neveikia, prašymai nėra priimami, nes dar ruošiami tvarkos aprašai.

Išsamią ir nuolat atnaujinamą informaciją galite rasti VšĮ „Versli Lietuva“ tinklapyje https://www.verslilietuva.lt/analitika/covid-19-aktualijos-verslui/aktualijos/

Tinklapyje www.skuodas.lt informaciją taip pat periodiškai atnaujinsime.

LR užimtumo tarnybos Skuodo skyrius konsultuoja tel. 8 440 73416 ir 8 440 73417 arba e. paštu Skuodo.skyrius@uzt.lt

Jei kils klausimų taip pat galite kreiptis į Skuodo rajono savivaldybės administracijos vyriausiąją specialistę Oną Malūkienę tel. 8 682 98213 ar e. paštu ona.malukiene@gmail.com